3ο Φεστιβάλ Αραχθείου Θεάτρου 2009

3<sup>ο</sup> Φεστιβάλ Αραχθείου Θεάτρου 2009

 

Στις 11 , 12 και 13 Αυγούστου 2009 στο Αράχθιο θέατρο δόθηκαν τρείς παραστάσεις,που μπόρεσαν να παρακολουθήσουν με ελεύθερη είσοδο, όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων. Για πρώτη φορά δόθηκε παιδική θεατρική παράσταση για τούς μικρούς μας φίλους.

Στίς 11 Αυγούστου στις 9 το βράδυ από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, δόθηκε θεατρική παράσταση με την κωμωδία του Ρουτζάντε «Λα Μοσκέτα».

Λίγα λόγια για το έργο: Η πανέμορφη Μπετία στο επίκεντρο. Δίπλα της ο Ρουτζάντε, σύζυγός της και ο τρελά ερωτευμένος μαζί της, πονηρός Μενάτο,ο κουμπάρος τους. Ο Μενάτο «φλέγεται» από έρωτα,η Μπετία αρνείται να ενδώσει, όχι μόνο για λόγους ηθικής, αλλά και γιατί της αρέσει ο Τονίνο, ένας ομορφονιός στρατιώτης, γείτονάς της, που κι αυτός είναι ερωτευμένος με τη Μπετία. Κι από δω αρχίζει η κωμωδία (ή μήπως η τραγωδία;…)

Διότι άν τα πράγματα είναι κάπως απλά μέχρι εδώ, η συνέχεια τα περιπλέκει. Ο Ρουτζάντε χρωστάει χρήματα στο στρατιώτη Τονίνο, τα οποία δε σκέφτεται να τα επιστρέψει, αλλά να καμωθεί ότι του τα κλέψανε. Ο Μενάτο και η Μπετία συναντιούνται και αυτή του εκμυστηρεύεται ότι μόνο αν ο Ρουτζάντε της σκάρωνε καμιά βρωμοδουλειά, αυτή θα ήταν πιθανό να τον απατούσε! Και τότε ο Μενάτο τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση. Πείθει τον κουμπάρο του Ρουτζάντε να μεταμφιεστεί, να αλλάξει τη φωνή του και να παρουσιαστεί στη Μπετία κάνοντάς της προτάσεις απιστίας. Του μαθαίνει μάλιστα και μια γλώσσα που μιλάνε οι «μορφωμένοι» (Μοσκέτα).

Στις 12 Αυγούστου, ώρα 9μ.μ.από το θίασο «Λαμπιόνι» της Θεσσαλονίκης δόθηκε για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους, η παιδική θεατρική παράσταση «Η Φωνή που Χάθηκε στο Δάσος» της Μ.Σαββίδου. Πρόκειται για ένα αστείο, τρυφερό παραμύθι όπου η Ηλένια-η αγάπη, η αισιοδοξία, η χαρά, το κέφι, το γέλιο- θα τραυματιστεί και θα χάσει την υπέροχη φωνή της από τη μάγισσα Κούγκα-την κακία, την απάτη, τον εγωισμό, το μίσος. Ο Μαυροκοιλιάς και η Χοντρομπαλίτσα, δύο αστεία και χαριτωμένα ποντικάκια της γειτονιάς- η φιλία, η γειτνίαση, η επικοινωνιά, η ομορφιά και η χαρά της δημιουργίας και της συντροφικότητας- θα φέρουν και πάλι στη ζωή της τη χαρά, την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια.

Με το έργο «Η Φωνή που Χάθηκε στο Δάσος» της Μαρίας Σαββίδου, γίναμε και πάλι παιδιά και διασκεδάσαμε πολύ. Όπως σημειώνει και η ίδια η σκηνοθέτιδα: «Όταν μια φωνή χάνεται, μια ελπίδα σωπαίνει, ένα όνειρο σβήνει και η κακία, το μίσος, η αλαζονεία, η απάτη, ο εγωισμός ανθίζουν. Η φύση όμως έχει αποδείξει ότι δεν επιτρέπει την ασχήμια κι έτσι δύο δημιουργήματά της θα φέρουν και πάλι την ισορροπία σε μια επίδειξη δύναμης του καλού, της αφοσίωσης, της πίστης, της αγάπης.»

Στις 13 Αυγούστου στις 9 μ.μ. από τον ίδιο θίασο παρουσιάστηκε η απολαυστική και ξεκαρδιστική κωμωδία «Εχθροί εξ Αίματος» του Αρκά.

Λίγα λόγια για το έργο: Μετά από ένα ατύχημα ο Εγκέφαλος πέφτει σε κώμα. Τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα, χτυπημένα κι αυτά και χωρίς ηγεσία, ορίζουν συνάντηση για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Στη συνάντηση έρχονται το Παχύ, το Λεπτό Έντερo και το Δεξί Νεφρό και συζητούν για το επεισόδιο διαφωνώντας έντονα. Μέσα από αντιπαραθέσεις και ξεκαρδιστικούς διαλόγους θα αποκαλυφθεί μια άλλη πλευρα των πραγμάτων. Αθέατες πτυχές και κρυμμένα μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια οδηγώντας την πλοκή σε ένα ευρηματικό φινάλε. Μια πρωτότυπη, χαριτωμένη, αεράτη κωμωδία που ψυχαγωγεί και ξαλαφρώνει το πνεύμα και τη συνείδηση του θεατή. Μια κωμωδία που απολαμβάνουν οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι με το έξυπνο αλλά και κατανοητό της χιούμορ.