12ο Φεστιβάλ Αραχθείου Θεάτρου 2018 – Προσεχώς

12<sup>ο</sup> Φεστιβάλ Αραχθείου Θεάτρου 2018 – Προσεχώς

Φέτος συμπληρώνονται δεκαπέντε (15) χρόνια θεατρικών παραστάσεων στο χωριό μας εκ των οποίων δώδεκα (12) στο Αράχθειο Θέατρο από της δημιουργίας του (εγκαίνια του θεάτρου το 2007), και τα τρία προηγούμενα έτη σε ελεύθερο χώρο εκτός θεάτρου.

Το φετινό 12ο Φεστιβάλ Αραχθείου θεάτρου θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 12 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο και είναι αφιερωμένο σε δύο μεγάλες Κυρίες του ελληνικού πολιτισμού, στη συγγραφέα Πηνελόπη Δέλτα της οποίας παρουσιάζουμε δύο έργα και στην τραγουδίστρια Σοφία Βέμπο της οποίας θα παρουσιάσουμε τα τραγούδια.

Την Τρίτη 7 Αυγούστου θα απραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στο θρυλικό Γεφύρι της Άρτας. Τα πέτρινα γεφύρια, φτιαγμένα με την σοφία των παλιών μαστόρων αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της πατρίδας μας.  Ήταν τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων που ζούσαν απόμακρα εκατέρωθεν των ποταμών. Θέλοντας να αποτίσουμε φόρο τιμής στην παράδοσή μας που αφορά σε παλιά κτίσματα, και εν προκειμένω στα γεφύρια, θα παρουσιάσουμε στο Αράχθειο Θέατρο την ιστορία του μεγάλου πολύτοξου γεφυριού του Αράχθου ποταμού που βρίσκεται στην Άρτα. Όταν έπεσε το γεφύρι της Πλάκας, η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε. Όταν κατέρρευσε το Θεογέφυρο, η είδηση έκανε το γύρο του διαδυκτίου. Ακολούθησαν δεκάδες συγκινητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις. Τα υπεραιωνόβια γεφύρια αξίζουν όμως κάτι περισσότερο από επικήδειους μετά την καταστροφή: χρειάζονται μέριμνα και προστασία, διότι εάν καταστραφούν δεν θα μπορέσουν να ξαναστηθούν με τον ίδιο παραδοσιακό και μουσειακό τρόπο. Νιώθουμε όλοι μας χαρούμενοι γιατί ήδη ξεκίνησε η διαδικασία που θα επιτρέψει να πάρει σάρκα και οστά η αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας που πριν τρία χρόνια θρηνήσαμε όλοι μαζί και η αναστήλωσή του αποτελεί στόχο όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ντοκυμαντέρ του καταξιωμένου συμπατριώτη μας Βασιλείου Γκανιάτσα, που αφορά στην προαιώνια ιστορία του γεφυριού της Άρτας μέχρι τις μέρες μας. Η βραδιά πλαισιώνεται από παραδοσιακή μουσική, τραγούδι και χορό. Συμμετέχουν τα συγκροτήματα των Σταύρου Καψάλη και Ναπολέοντα Δάμου, ο τραγουδιστής Μάκης Κιάμος, το χορευτικό των Μερακλήδων με χοροδιδάσκαλο το Βασίλη Γκαρτζώνη και η χορευτική ομάδα με χοροδιδάσκαλο το Νίκο Τόλη.

 

Την Τετάρτη 8 Αυγούστου το εργαστήρι θεατρικών σπουδών Λαμπιόνι Θεσσαλονίκης της Αννίτας Γκαϊτατζή θα παρουσιάσει την θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους «Το Παραμύθι δίχως όνομα» της Ελληνίδας συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα. Το έργο μας διδάσκει όλα αυτά που οφείλουμε να γνωρίζουμε. Είναι μια αλληγορική ιστορία με πάντα επίκαιρα μηνύματα. Εϊναι ένα πολιτικό παραμύθι, είναι μια Πλατωνική Πολιτεία για παιδιά, είναι η ιστορία μιας παραμυθένιας πατρίδας, της Ελλάδας.

Η Πηνελόπη Δέλτα είναι πιστή , όπως το όνομά της, στις ιδέες της μέσα στο βιβλίο, πιστή μέχρι το θάνατο σε όλα όσα επέλεξε και σε αυτά που τόσο μεθοδικά προτείνει.

 

Την Πέμπτη 9 Αυγούστου επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από το θάνατο της εθνικής μας τραγουδίστριας, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση ΚΑΝΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, αφιερωμένη στη Σοφία Βέμπο, η οποία με τα τραγούδια της εμψύχωνε τον λαό και τους στρατιώτες μας κατά τον πόλεμο του ’40 και τα θέατρα της εποχής έσφυζαν από κοινό, που πήγαινε να αντλήσει ελπίδα. Εκτός από αυτά, τραγούδησε και τραγούδια του έρωτα και ψυχαγωγίας. Θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα τραγούδια της από την γνωστή και καταξιωμένη τραγουδίστρια Νάντια Καραγιάννη πλαισιωμένη από τους Κυριάκο Γκουβέντα στο βιολί, το Μάνο Γρυσμπολάκη στο ακορντεόν και τον Γιάννη Τσέρτο στο πιάνο, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την ενορχήστρωση.

Την Παρασκευή 10 Αυγούστου θα παρουσιαστεί η παράσταση «Τα αστέρια του Χθες» με τους Γιάννη Τσιτουρίδη και Τίσσα Βασιλάκη. Πρόκειται για ένα μουσικοθεατρικό νοσταλγικό ταξίδι στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, μέσα από τις μιμήσεις μεγάλων μας ηθοποιών και τραγουδιστών σε κείμενα Κ. Παπαπέτρου, Τ. Βασιλάκη και Γ. Τσιτουρίδη.

 

Το Σάββατο 11 Αυγούστου θα δοθεί η θεατρική παράσταση Το μυστικό Κλειδί βασισμένο στο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα “Η καρδιά της Βασιλοπούλας”.

Πρόκειται για ένα υπέροχο έργο, της συγγραφέως που σημάδεψε με την πένα της την Ελλάδα του 20ου αιώνα και όχι μόνο. Με σεβασμό, αγάπη, σύγχρονη ματιά και μεράκι μεταφέρεται αυτό το μοναδικό διήγημα στη σκηνή, πλαισιωμένο με ζωντανή μουσική, ευρηματικά σκηνικά – κοστούμια και μαγικούς φωτισμούς…

Είναι ένα κλασικό έργο που προσεγγίζει την σύγχρονη πραγματικότητα της έλλειψης συναισθημάτων. Μια ατμοσφαιρική παράσταση γεμάτη έντονες στιγμές, γρήγορες εναλλαγές και όμορφη μουσική που θα αγγίξει την ψυχή όλων…

Οι ηθοποιοί ζωντανεύοντας τους ρόλους με μαεστρία, προκαλούν μικρούς και μεγάλους να ταξιδέψουν στο παραμύθι και να αναζητήσουν το νόημα της ζωής…

την αγάπη.

Λίγα λόγια για το έργο: Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα μεγάλο νησί ήταν ένας Βασιλιάς καλός. Ένα πρωί λοιπόν, έμαθε με χαρά ο λαός όλος πως γεννήθηκε στο παλάτι μια Βασιλοπούλα. Όλοι εύχονταν στην μικρή. Πρώτη ήρθε η Μοίρα και ευχήθηκε στην μικρή να μην έχει καρδιά, να μην νιώθει. Όλοι λυπήθηκαν, όμως μετά ήρθε η Ζωή συμπληρώνοντας πως αν η Βασιλοπούλα ήθελε, μπορούσε να βρει ξανά την καρδιά της. Και της έδωσε ένα κλειδί. Μεγαλώνοντας και μη νιώθοντας ακόμα χαρά, λύπη ή αγάπη, παίρνει την απόφαση ακολουθώντας αυτό το κλειδάκι, να αναζητήσει την καρδιά της. Ένα ταξίδι γεμάτο δοκιμασίες ξεκινά κι η δικαίωση δεν αργεί να έρθει.

Σκηνοθεσία: Νίκος Χρηστίδης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Φώτης Σπύρος,  Φιλίτσα Καλογεράκου, Μελίνα Σπετσιέρη, Νίκη Λειβαδάρη, Γιάννης Παπαθανασίου, Νίκος Χρηστίδης

 

Την Κυριακή 12 Αυγούστου ο Σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας Αστρολάβος θα μας μεταφέρει σε ένα ταξίδι στον καλοκαιρινό έναστρο νυχτερινό ουρανό, με θέα τα υπέροχα Τζουμέρκα.

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η διακεκριμένη Δόκτωρ Αστροφυσικός κυρία Φιόρι-Αναστασία Μεταλληνού με θέμα «Περίπατος στο Διάστημα».

Η κυρία Μεταλληνού, θα παρουσιάσει την Σελήνη με τους κρατήρες της, το Πλανητικό Σύστημα, με την πανέμορφη Αφροδίτη, το γίγαντα Δία, τον Κρόνο με τους δακτυλίους του, τον απόμακρο Πλούτωνα και πολλούς ακόμη αστερισμούς.

Ο Σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας Αστρολάβος, πριν την ομιλία της διακεκριμένης Αστροφυσικού, θα παρουσιάσει βίντεο που έχουν επιμεληθεί μέλη του συλλόγου, ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης θα έχουν στηθεί τηλεσκόπια ώστε το κοινό να παρατηρήσει τον έναστρο ουρανό και τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.