Στις 11, 12 και 13 Αυγούστου 2010 για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο Αράχθειο, δόθηκαν τρεις θεατρικές παραστάσεις που παρακολούθησε πλήθος κόσμου της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων.
Στις 11 Αυγούστου δόθηκε θεατρική παράσταση με θέμα την αναβίωση του ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ. Το πολυπληθές κοινό που συνέρευσε, αγκάλιασε με πολλή θέρμη την παράσταση και χειροκρότησε με ενθουσιασμό τα δρώμενα και τους συντελεστές της. Οι παλαιότεροι θυμήθηκαν με συγκίνηση όλα τα ήθη και έθιμα του γάμου(προξενιά, αρραβωνιάσματα, αλευρώματα, δίπλωμα προικιών, μεταφορά προικιών με άλογο, ξύρισμα γαμπρού, στόλισμα νύφης, στεφανώματα, π’στρόφια κλπ) και οι νεότεροι πήραν μια γεύση από την παράδοση. Αξίζουν συγχαρητήρια στη θεατρική ομάδα Θεσσαλονίκης ΛΑΜΠΙΟΝΙ και την σκηνοθέτιδα Αννίτα Γκαϊτατζή, η οποία μαζί με το Σωτήρη Σαρλή και τη Ζωή Μπαρτζώκα από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Άρτας και τους λοιπούς συντελεστές του έργου κατάφεραν να ανεβάσουν με επιτυχία την παράσταση. Επίσης θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους Αγναντίτες συγγραφείς Χ. Παπακίτσο και Χ. Τούμπουρο για τη συγγραφή του λαογραφήματος και τη θεατρική προσαρμογή του. Η μεταφορά των προικιών έγινε με άλογο από το ιπποφορβείο του χωριανού μας Ν. Σταμπάμπα. Η παράσταση επενδύθηκε με ζωντανή μουσική από τραγούδια του γάμου από τον μοναδικό στο κλαρίνο Σταύρο Καψάλη, τον Κ. Κωσταγιώργο στο βιολί και την ορχήστρα τους και τον Γ. Πατσούρα στο τραγούδι. Κατάφεραν με τον δικό τους τρόπο να ξεσηκώσουν το κοινό σ’ένα αξέχαστο γλέντι. Το χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου Ροδαυγής με επικεφαλής τον πρόεδρο Χ. Σταύρου, τον υπεύθυνο του χορευτικού Γ. Κομτζιά και τον Α. Τσάγκα-που εκτός από τις χορευτικές φιγούρες συμμετείχαν και στους θεατρικούς διαλόγους, με σημαντική την παρουσία της νύφης Ε. Κομτζιά- προσέφερε σπουδαίο θέαμα και συντέλεσε στην επιτυχία του έργου. Το κέρασμα-τηγανίτες-ήταν προσφορά της κ. Χ. Τσάγκα και της κ. Δ. Νάκου.
Στις 12 Αυγούστου το βράδυ, από την Εταιρεία Θεάτρου Θεσσαλονίκης ΛΑΜΠΙΟΝΙ δόθηκε η παιδική θεατρική παράσταση Οι Περιπέτειες του Εγώ-Εγώ του Κώστα Κρικέλη. Ήταν ένα παραμύθι που εξελίσσεται σε μια πόλη(σαν τις σημερινές). Ένα μικρό παιδάκι(ο Εγώ-Εγώ) ζει μια φανταστική περιπέτεια σ’αυτήν την πόλη που του μαθαίνει να αγωνίζεται, να προσπαθεί και να ελπίζει σ’ένα καλύτερο μέλλον.
Στις 13 Αυγούστου από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων δόθηκε η θεατρική παράσταση Ο Φιάκας του Δημοσθένη Μισιτζή. Ήταν μια ξεκαρδιστική κωμωδία ηθών με χαρακτήρες που ασχολούνται με κατεργαριές και απατεωνιές με μοναδικό στόχο της ζωής τους τον εύκολο πλουτισμό. Διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη του 1870, αλλά παραμένει πάντα επίκαιρο.