6ο Φεστιβάλ Αραχθείου Θεάτρου 2012

6<sup>ο</sup> Φεστιβάλ Αραχθείου Θεάτρου 2012

 

Για έκτη συνεχόμενη χρονία διεξήχθη και φέτος από 9 έως 11 Αυγούστου το Φεστιβάλ Αραχθίου Θεάτρου στο Παλαιοχώρι Σκούπας Άρτας.

Την Πέμπτη 9 Αυγούστου δόθηκε η παράσταση «Η Κυριακή των Παπουτσιών» του Λάκη Λαζόπουλου από τη Δημοτική Θεατρική Σκηνή «βορείως» του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

«Ο ακάλυπτος της πολυκατοικίας γίνεται, εξαιτίας του αποκλεισμού της εισόδου της από τα έργα του υπόγειου μετρό, ο χώρος συνάντησης των ενοίκων.

Εκεί ξεδιπλώνονται οι ζωές τους, οι μικροί τους πόθοι, τα μικρά τους πάθη, οι ταπεινές ανάγκες τους, οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες τους, οι φόβοι τους, οι συνήθειές τους, τα όνειρά τους….

Σχεδόν κανείς δεν είναι ευχαριστημένος μ’ αυτά που έχει, σχεδόν όλοι θέλουν να φύγουν από εκεί…για κάπου αλλού… Κι όταν η πολυκατοικία κρίνεται ακατάλληλη για κατοίκηση λόγω των έργων του μετρό τότε συνειδητοποιούν ότι δεν θέλουν τελικά να φύγουν….»

Ένα κείμενο ξεκαρδιστικό αλλά και δηκτικό, τραγικά ειρωνικό, που ισορροπεί ανάμεσα στην κωμωδία αλλά και στο δράμα της εποχής μας, που σε κάνει να ξεκαρδίζεσαι αλλά και να σκέφτεσαι. Κάποιοι ίσως αποφασίσουν να ξεκινήσουν απ’ την αρχή βλέποντας την Κυριακή των Παπουτσιών, γιατί «τη ζωή μου μηδενίζω πάει να πει πως ξαναρχίζω.»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιάννης Σεντελές, ΜΟΥΣΙΚΗ: Θάνος Μικρούτσικος, ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ – ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιάννης Σεντελές, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Γιώργος Δημοθεόδωρος

Παίζουν: Νίκος Ζάψας, Σταυρούλα Χαϊδεμενάκου, Γιώργος Δημοθεόδωρος, Αλέξανδρος Σιόντης, Φωτεινή Γεωργούλη, Γιώργος Καλύβας, Ελένη Ράπτη, Ρίζος Τραγουδάρας, Γεωργία Παπαδημητρίου, Αλέκος Θεοχάρης, Μαρία Τζίμα, Ράνια Σόντη, Γιάννης Σεντελές, Πάνος Σεντελές.

ΜΟΥΣΙΚΟΙ:Πάνος Σεντελές, Θανάσης Σεντελές

Την Παρασκευή 10 Αυγούστου, στην παιδική σκηνή, δόθηκε η παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκηπας»του Σαίντ Εξυπερύ από την Εταιρεία Θεάτρου Θεσσαλονίκης Λαμπιόνι, σε σκηνοθεσία Αννίτας Γκαϊτατζή.

Ένα υπέροχο κείμενο, δυνατό με μοναδικές αλήθειες για τη ζωή που, αν και θεωρείται παιδικό, απευθύνεται σε όλους αφού όλοι υπήρξαμε κάποτε παιδιά. Ο Μικρός Πρίγκιπας ξεκινά από τον πλανήτη του να γνωρίσει το σύμπαν. Στη Γη ανταμώνει με τον Αντουάν, έναν πιλότο ο οποίος με το αεροπλάνο του, που έπαθε βλάβη, πέφτει στην έρημο. Γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Μέσα από τις αναμνήσεις του Μικρού Πρίγκιπα που αναπαριστώνται με τρόπο μαγευτικό, ξετυλίγεται, φαντασμαγορικά, όλη η επιπολαιότητα, η υπεροψία, η μιζέρια, η δίψα για εξουσία και χρήματα , η μοναξιά των ανθρώπων. Αλλά, παράλληλα δίνεται -χωρίς μελοδραματισμό και διδακτισμό, αλλά με δράση έντονη και 12 χαρούμενα κι αισιόδοξα τραγούδια με τις χορογραφίες τους- κι ένα μάθημα ζωής, αγάπης, φιλίας, δύναμης κι αντοχής, υπευθυνότητας και σοβαρότητας.

Το Σάββατο 11 Αυγούστου η Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας παρουσίασε την ξεκαρδιστική κωμωδία του Αντώνη Νικολάου  «Μπέμπα ετών 69 και …κάτι κιλά!!!»

Οι ξεκαρδιστικες σκηνές ήταν απανωτές και ο θεατής παρακολούθησε τα σπαρταριστά επεισόδια που συμβαίνουν όταν κάποιος κλέβει το Ταχυδρομείο και κρύβει προσωρινά τη βαλίτσα με τα χρήματα σ’ ένα μεγάλο καλάθι που βρίσκει σε μια αυλή. Εκεί μένει ο Χρηστάρας, τεμπέλης που τον κυνηγά η Μπέμπα, επειδή της χρωστάει πολλά ενοίκια. Τη διαλεύκανση της ληστείας αναλαμβάνει ο αστυνόμος Μπατζίνας (!) που μπροστά του τύφλα να ‘χει ο Σέρλοκ Χόλμς! Τα πράγματα ωστόσο περιπλέκονται όταν το καλάθι με τη βαλίτσα και τα λεφτά, το παίρνει μια ζητιάνα…

Η σκηνοθεσία είναι του Αντώνη Νικολάου και τα σκηνικά έκανε ο Χρήστος Μηλιώνης. Παίζουν οι Βασίλης Στάθης, Βαλεντίνα Λάιου, Γιώργος Μπλάτσας, Πόπη Πλαστήρα, Μαρίνα Γουναροπούλου, Δήμητρα Μάγγου και Αντώνης Νικολάου.